Wat is paardencoaching?

Van oorsprong zijn paarden prooidieren. Een paard is ook een kuddedier en kan alleen overleven als de kudde overleeft. Daarom zal een paard altijd de andere kuddedieren helpen en beschermen; jou dus ook als je een onderdeel van de kudde bent. Het belangrijkste hiervan is dat een paard een professional is als het gaat om opvangen van lichaamstaal. Paarden communiceren door middel van lichaamstaal. Het paard neemt heel snel het gevoel en gedrag van de ander waar. Het scant jou eigenlijk als kuddedier. Ben jij te vertrouwen? Ben jij in balans? Ieder klein gebaar, verandering van houding eigenlijk alles vangen ze op. Ze weten precies hoe met deze verandering om te gaan zodat de groep/kudde in balans blijft en de overlevingskans dus het grootst is.  Dat is precies hetgeen zo waardevol is voor begeleiding met paarden.

 

Een paard kent geen verleden en toekomst! Alles wat telt is: hier en nu.

 

Begeleiding met een paard als spiegel. Op een snelle manier spiegelen paarden ons gedrag. Kort gezegd houdt een paard jou een spiegel voor en zet aan tot/stimuleert zelfreflectie. Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben. Er wordt niet op een paard gereden. 

 

Een begeleidingssessie houdt in dat een paard zich in een paardrijbak bevindt en dat diegene die voor de sessie komt, in deze bak een opdracht uitvoert. Tijdens de sessie stel ik vragen aan de cliënt. Het gaat hierbij niet om paardrijden maar om actie/reactie van mens en paard, waarbij ik uitleg zal geven over de ‘spiegel’ die een mens voorgehouden wordt door het paard.